Vastzetten: Nieten of spijkeren?

Als je zelf aan de slag gaat als hobbystoffeerder, dan moet je regelmatig dingen vastzetten. Dat begint bijvoorbeeld met het vastzetten van jute of elastisch singelband. Maar ook de stof zelf zal moeten worden vastgemaakt. En u wilt, om het af te maken, misschien ook siernagels gebruiken. Maar hoe zet u deze materialen nou goed vast cz-lekarna.com? Onze stoffeerder legt uit.

Singelband

Het is zo makkelijk om de tacker te pakken en het singelband vast te nieten. Maar doe dit alleen als je beschikt over een pneumatische tacker, een goede elektrische, of een heel goede handtacker. Ik ken maar weinig handtackers die geschikt zijn om singels vast te zetten. De meeste bieden te weinig kracht. De enige die ik ken is de Esco 58 (verkrijgbaar in de webwinkel). Voor het vastzetten van singels moet je namelijk nietjes gebruiken met een lengte van 14mm. Eventueel 12mm, maar liever 14mm.

Het hout van stoelen of banken is meestal beuken- of eikenhout. Om hier een nietje ver genoeg in te krijgen is veel kracht nodig. De singels moeten echt tegen het hout vastgeklemd worden. Gebeurt dat niet, dan komen ze na verloop van tijd onherroepelijk los. Er komt namelijk heel veel kracht op. Ben je niet in het bezit van een goede tacker, gebruik dan gewoon spijkers. Om singels vast te zetten gebruik je dan singelnagels. Verkrijgbaar in de lengte van 20mm en 25mm. Deze hebben een grote kop, zodat ze veel houvast geven. Kijk voor meer tips bij het artikel “Singelband: wat en hoe?” op deze site.

Stof

Ben je zover dat je de stof vast gaat zetten, dan kan je rustig een handtacker gebruiken. Die moet natuurlijk wel enige kracht hebben. Stof zet je vast met nieten van 8mm, en daarbij is het minder belangrijk dat de stof heel stevig tegen het hout geklemd zit. Pas wel op: als je een dikke stof hebt, dan kan op de hoeken, waar soms meerdere lagen op elkaar liggen, een nietje van 8mm niet lang genoeg zijn. Dan is het beter om bijvoorbeeld 12mm te gebruiken omdat het nietje wel in het hout moet komen.

Je kan de stof, als je dat wilt, ook op de ouderwetse manier vastzetten, namelijk door te spijkeren. Gebruik in dat geval stoffeernagels. Dat zijn scherpe, meestal zwarte, spijkertjes met een grote kop. Ze zijn in de webwinkel verkrijgbaar in de maten 10mm, 14mm en 16mm. Om stof vast te zetten zou ik de 14mm gebruiken.

Siernagels / siernagelstrips

Tot slot zijn er nog de verschillende soorten siernagels. Als je die wilt gebruiken om je stof vast te zetten, dan zou ik eerst even goed oefenen. Het inslaan van een siernagel is lastiger dan je denkt. Door de bolle kop, heeft de nagel namelijk de neiging om alle kanten op te gaan. Het makkelijkste gaat het met een stoffeerdershamer. Die heeft een klein slagoppervlak en een groot gewicht. Je moet dit alleen doen als je de nagels niet aaneengesloten inslaat. Maak in dat geval een kartonnetje waarop je aangeeft, (bijv. met een inkeping) hoe groot de tussenruimte moet zijn. Als je de nagels aaneengesloten wilt inslaan, gebruik dan de siernagelstrips. Bij gebruik hiervan zet je de stof vast met nietjes, die je ongeveer 4 á 5mm van de kant inslaat. Hier overheen komen de strips. Omdat die 9.5mm breed zijn, zorgen ze ervoor dat je de nietjes niet meer ziet.

Veel succes!

Genoemde producten