Stof aftekenen en/of merktekens aanbrengen

Het aftekenen van je stof en het aanbrengen van merktekens zijn hele nuttige handelingen bij het opnieuw stofferen van je meubelstuk. Maar wat kan je hier nou het beste voor gebruiken? Onze stoffeerder legt uit:

Voordat je aan elkaar gestikte delen van een stoel of kussen uit elkaar haalt, is het verstandig om wat merktekens aan te brengen. Zo kan je straks de nieuwe delen makkelijker aan elkaar stikken. Houdt er rekening mee, dat als stof schuin of rond geknipt is, er veel meer rek in zit, dan wanneer hij recht op de draad geknipt is. Zet in die gevallen een paar merktekens meer apoteksv.se.

Op de oude stof kan je dat simpel met een viltstift doen. Maar als je die merktekens op de nieuwe stof overneemt, dan kun je beter geen viltstift gebruiken. Dan zijn er een aantal mogelijkheden.

Kleermakerskrijt. Dit materiaal is goedkoop, maar heeft een paar nadelen. Het is niet altijd goed te verwijderen (dit hangt ook van de stof af). Het grootste nadeel vind ik zelf dat het een grove streep geeft. Het krijt is maar eventjes scherp, maar na een paar strepen wordt het bot. Dan kan je het met een vijl weer scherp maken, maar het is een nadeel, want je blijft er mee bezig.

De Chaco liner. Dit is een soort pen, gevuld met kalk. De kalk wordt middels een dun wieltje, dat door de kalk draait, op de stof aangebracht. Op deze manier krijg je altijd een mooie dunne lijn, die makkelijk te verwijderen is. Even blazen, en het is weg. Zorg er wel voor dat de liner niet op de grond valt. Als hij op het wieltje valt (en hij valt altijd op het wieltje), bestaat de kans dat dat wieltje niet meer heel soepel draait. Dit geldt natuurlijk niet als je een zachte vloerbedekking hebt.

Speciaal potlood. Dit werkt heel goed op leer, of skai. Het is een potlood met een witte stift, die water oplosbaar is. Als je de punt met je tong even nat maakt, kan je ook op stof, een duidelijke punt zetten. Je kan er zelfs mee op glas, of hard plastic schrijven.

Nu zet je de merktekens natuurlijk aan de rand van de stof, dus in principe zie je ze niet meer als het werkstuk in elkaar gestikt is, maar pen of viltstift kan doorlopen als de stof vochtig wordt. Dus dan kan je vlekken krijgen. Ook kan het gebeuren dat je in een bocht, waar je meestal de meeste merktekens gezet hebt, net een wat smallere naad krijgt. Dan moet het merkteken natuurlijk wel verwijderd kunnen worden, als het zichtbaar is.