Singelband: wat en hoe?

De Stoffeerderswinkel heeft veel verschillende type singelbanden in het assortiment. Wat is nu het verschil tussen de verschillende singelbanden? Welke is geschikt voor u? En hoe gebruikt u het eigenlijk?

Jute singelband

Jute singelband gebruikt u bij een klassieke (hoog)stoffering. Deze manier van stofferen geeft nauwelijks rek. Het is belangrijk dat het singelband snaar strak aangespannen wordt. Jute heeft de eigenschap dat het in het gebruik wat gaat rekken, en dat wilt u zo veel mogelijk uitstellen. Voorkomen kunt u het niet. Als u naar de onderkant van een oude zitting kijkt, zult u altijd zien dat de zitting een “buikje” heeft gekregen. Jute singelband spant u aan met een singelspanner. Met de hand kunt u niet genoeg spanning op de singels krijgen. U slaat de singel aan het begin twee keer om, ongeveer 12mm. Zo voorkomt u dat u de nieten of de spijkers door de singel slaat, en u voorkomt rafels. Als de singel aangespannen is, vastzetten met een paar nieten of spijkers. In het geval van spijkers moet u de singelspanner even met uw knie vasthouden, om twee handen vrij te hebben. Daarna twee keer omslaan, en verder vast zetten. Belangrijk hierbij is, hoe u de singels vast zet. Juist omdat er veel spanning op komt moet die bevestiging goed zijn. Als u een nietmachine gebruikt, dan moet u nieten van 14mm gebruiken, en die moeten echt in het hout gedreven zijn cz-lekarna.com/. Bij twijfel kunt u beter singelnagels gebruiken. De tussenruimte is ongeveer 1cm. U vlecht de singels kruislings door elkaar. Op deze basis kunt u nu uw veren vastnaaien, of uw schuim plakken.

We hebben in de webwinkel 3 soorten jute singelband. Het belangrijkste verschil is de breedte. De singelband met blauwe strepen gaat door voor rug kwaliteit (het gewicht/m2 is een fractie lager dan van de gele strepen), maar in België wordt vrijwel alleen deze kwaliteit gebruikt. In Nederland wordt eigenlijk alleen de singelband met gele strepen gebruikt. De naturelkleurige is extra breed, 8,5cm, en vergelijkbaar met de gele strepen. Kortom, afgezien van de breedte is er weinig verschil tussen de drie soorten.

Niet elastisch singelband

Jute singelband is natuurlijk ook niet elastisch, maar dit singelband is gemaakt van synthetisch materiaal. Dat heeft het voordeel dat het buiten gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld bij tuinmeubelen. Jute singelband is daar niet geschikt voor, omdat jute slecht tegen vocht en licht kan. Je verwerkt niet elastisch singelband op dezelfde manier als jute singelband.

Elastisch singelband

Verschillende typen elastisch singelband

Verder hebben we ook elastisch singelband. Dit zorgt voor een verende zitting. U trekt de singel 25 tot 30 procent uit. U kunt hierdoor zelf bepalen hoe verend u de zitting wilt hebben. Ook weer kruislings vlechten. Als tussen ruimte houdt u ongeveer 2cm aan. Natuurlijk is het weer belangrijk dat de singels goed vastgezet worden, want ook hier komt weer veel spanning op. Als u schuim over de singels zet, dan is het aan te raden om er eerst stoffeerkatoen overheen te zetten, omdat anders het schuim zich door de openingen bij de kruisingen kan werken. Span dit niet aan, maar geef het wat ruimte. De zitting veert immers, en die vering moet wel opgevangen worden.

Overige benodigdheden

In onze webshop verkopen wij niet alleen singelband, maar ook bijvoorbeeld singelspanners, nietmachine en nietjes, singelnagels, en al uw andere benodigdheden. Succes, en vooral veel plezier, met uw stoffeerklus!

Genoemde producten

Jute singelband

Elastisch singelband

Overige benodigdheden